Мнения за myebook.bg

Активна категория Обзор

Kindle Voyage – флагмана при четците на Amazon

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

Новият четец за електронни книги Kindle Voyage доближава електронния четец до истинската книга

Още от пръв поглед новият четец за електронни книги на Amazon прави впечатление с традиционно отличният си минималистичен дизайн и високото качество на изработката.

Kindle Voyage е най-тънкият Kindle четец – само 7.6 мм. Дизайнът е изчистен, като се доближава до външния вид на таблет. От задната страна прави впечатление приликата с Kindle Fire HDX, като има допълнен с бутон за включване и изключване.

Най-съществено подобрение, разбира се, можем да очакваме при екрана на четеца. При новият модел Kindle Voyage има забележително подобряване на контраста, а резолюцията достига до рекордните 300 ppi. Това води до впечатляващо високо качество на изображението и то се доближава до стандартен отпечатък от лазерен принтер. Вече дори и страстните привърженици на печатната книга, биха се замислили над възможността да си закупят четец.

За разлика от другите модели на Amazon, Kindle Voyage има допълнително покритие от микро-матирано стъкло на екрана за още по-голямо намаляване на отблясъците. Едновременно с това е помислено и за здравината на екрана и производителите ни уверяват, че новият екран е допълнително подсилен и по-здрав.

Нова възможност за прелистване PagePress

От предната страна, на рамката на Kindle Voyage се виждат няколко точки и линии, които не са за украса. Линиите са за специалните сензори за прелистване, които Amazon наричат PagePress. За онези, които не искат да докосват екрана докато четат, тази възможност е добре дошла. В допълнение може да се настрои при каква сила да реагират сензорите. Макар и доста удобни, ако тези бутони не ви допадат, те могат лесно да бъдат изключени.

Интелигентна, автоматична промяна на осветлението

След продължителни изследвания, Amazon са установили коя е най-подходящата светлина за четене,  затова в рамката на четеца има вграден сензор за светлина. Устройството регулира автоматично яркостта, в зависимост от светлината наоколо. Автоматичната промяна е постепенна и е съобразена с възможността на окото да се адаптира към промяната.

С Kindle Voyage, усещането е за печатна книга

Като допълнение към ергономичния дизайн и качеството на екрана, всички шрифтовете са специално ръчно подобрявани на ниво пиксел, което прави текстът перфектен.  Допълнително има възможност за лесно и удобно добавяне и споделяне на бележки във Facebook и Twitter.

Кога да очакваме новия четец на пазара за електронни книги?

Kindle Voyage ще бъде пуснат на пазара през Октомври на цена от 219$.

, , ,

Няма публикувани коментари

PocketBook анонсира първият в света четец за електронни книги с цветен E-ink екран и вградено осветление

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (4 votes cast)

Компанията  PocketBook International S.A. официално потвърди работата  над  първия в света ридър със цветен 8″ екран eInk Triton второ поколение с функция „вградено осветление“ (frontlight).

Благодарение на вграденото осветление новия модел цветен четец ще предоставя на своите потребители екран с значително по-ярки и контрастни цветове в сравнение със своите предшественици.

Разработката на модела е в много напреднал стадии и прототип на това устройство вече беше показан на Международен Панаир IFA 2012, където получи много положителни отзиви.

Новият ридър от PocketBook особено ще хареса на тези, които обичат да четат книги и списания във формат PDF, а също така и на тези, които често работят с таблици и графики. С това устройство става още по-лесно да се разлистват списания, да се анализират графики и да се работи с всякаква техническа литература. Утвърдената вече традиция за PocketBook „всеядност“ (поддръжка на голямо количество файлови формати) ще Ви позволи да отворите практически всеки един документ.

Благодарение на вграденото осветление новия модел цветен четец ще предоставя на своите потребители екран с значително по-ярки и контрастни цветове в сравнение със своите предшественици.
Разработката на модела е в много напреднал стадии и прототип на това устройство вече беше показан на Международен Панаир  IFA 2012, където  получи много положителни отзиви.

Интересно нововъведение е новата специална сензорна област над екрана позволяваща максимално опростено управлението на вграденото осветление без необходимост от ровене по менютата на четеца. По този начин всеки любител на нощното четене ще може да управлява интезивността на вграденото осветление само с леки докосвания по корпуса на устройството.

Заявените от производителя характеристики на новото устройство

Размер на екрана 8″ (20.32 см)
Цветове 4096
Резолюция (ефективна*) 800 х 600 px
Съотношение между страните 3:4
Вградено осветление да – регулируемо
Тъчскрийн мултитъч капацитивен
Безжична връзка WiFi
Поддържани формати EPUB DRM, PDF DRM, HTML, DJVU, RTF, TXT, PRC, CHM, DOC, TCR, FB2, FB2.ZIP
Живот на батерията до 1 месец

* Поради спецификите на технологията eInk Triton реалната резолюция на матрицата е 1600 х 1200 px (по 4 реални пиксела за 1 ефективно изобразяван пиксел)

По предварителни прогнози на компанията PocketBook International S.A. продажбите на новият ридър с цветен E-ink екран и и вградено осветление се очаква да започне през месец юни 2013 година.

За момента не се оповестяват повече подробности за новото устройство (памет, процесор, аудио поддръжка, …), както и все още не е известна цената, на която новият цветен четец на PocketBook ще се появи на пазара.

, ,

Няма публикувани коментари

Изненадата Kindle 4 – new и голямото разочарование Kindle Paperwhite

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (18 votes cast)

Четецът за електронни книги Amazon Kindle Paperwhite вече е в ръцете ми!

Вече имам основателна причина, а и обективна възможност (разполагам с образци от всичките модели Kindle) да направя обзор от първа ръка на новите модели представени в продуктовата линия на Amazon за тази година.

Ако трябва с едно изречение да обобщя първите си лични впечатления от новопредставените четци то ще „Възход и падение на Amazon Kindle“. :-(

Снимката е направена едновременно на всички модели при едни и същи условия и осветление с цел обективно сравнение на качествата на екраните.

Започвам с новото поколение на познатия нискобюджетен четец за електронни книги Kindle 4 – new. (В някой публикации се правят опити да се промотира като Kindle 5, но няма никаква основателна причина за това.) Като изключим променения цвят на корпуса (от металически сив в черен), модела е напълно идентичен с предшественика си. Но, тук се появява и първата приятна изненада! Още от пръв поглед се вижда, че екрана на Kindle 4 – new е значително по-контрастен в сравнение с предидущата генерация Kindle 4, което е постигнато с по-бял фон и лека модификация на шрифта (който от своя страна е леко удебелен). Няма да се спирам по подробно на самия четец, тъй като той е подробно описан в предишните ни публикации.

Пристъпваме към разглеждането на дългоочаквания и бленуван за много потребители четец за електронни книги с вградено осветление Kindle Paperwhite. Габаритните размери на устройството са намалени с по няколко милиметра спрямо предшественика Kindle Touch, като теглото на устройството е запазено – 213г. Корпуса е чисто черен (нещо което лично на мен не ми допада особено), като гърбът на устройството е с покритие създаващо значително по-приятно усещане на допир. За най-голямо съжаление, до тук се изчерпват хубавите неща, които могат да се кажат за новия модел.

Първото голямо разочарование е екрана на устройството. Той е по-жълтеникав в сравнение с предишните модели и обещания по-висок контраст (25% по-добър) не отговаря на рекламата. Но това не е учудващо, като се има в предвид множеството допълнителни слоеве разположени над eInk екрана:

 • антирефлексно покритие;
 • световодящ слой за вграденото осветление;
 • капацитивен тъчскрийн панел.

При визуално сравнение, Kindle 4 – new е със значително по-висок контраст!
За да не ме обвинят в липса на обективност прилагам и обективните критерии за тази оценка със стойности измерени по Lab скалата. Абстрахирам се от компонентите определящи цвета (ab) и оценявам компонента L (бяло/черно):

 • Kindle 4 – new – L=83/19;
 • Kindle Paperwhite – L=76/22;

Резултатите еднозначно показва, че бялото на Kindle 4 е по-бяло от Kindle Paperwhite и респективно черното е по-черно.

Широко рекламираната повишена резолюция на екрана (62% more pixels), по никакъв начин не се забелязва, като подобрение в комфорта на четене! Даже напротив. При изобразяване на илюстрации се наблюдава лека загуба на разработка в полутоновете!

Второто разочарование идва от това, че Kindle Paperwhite се е разделил и с последния хардуерен навигационен бутон и се разчита 100% на тъчскрийн екрана, което води до по-затруднена навигация. Сега, при четене на книга, ако искаме да се върнем на основния екран (home) е необходимо да тапнем в горната част на екрана, да изчакаме да се появи навигационното меню и от него да изберем бутона HOME.

Не е пощадена и заглавната страница. На нея са разположени в 2 реда кориците на качените от нас книги, като втория ред на заглавната страница е отделен кориците на промотирани от Amazon заглавия. Показването на кориците на качените книги е функционалност, която отдавна липсваше на четците за електронни книги на Amazon и като цяло е приятно нововъведение, но натрапването на определени заглавия не ми е по вкуса. За щастие е предвидена възможност за връщане на стария списъчен изглед на качените произведения.

Като интересно нововъведение в режим на четене е функционалността отчасти заимствана от Kobo – Time to Read, която анализира скоростта на четене и оставащото съдържание до края на главата и ви предоставя информация колко още време остава до завършването и.

Продължавайки с нововъведенията следва да отбележим, че Amazon се учат бързо от конкуренцията. Вече имаме възможност (подобно на NOOK Simple Touch) да избираме измежду повече вградени шрифтове (общо 6), както и да се използват вградените от издателя шрифтове (ако има такива). Добавена е и опцията да се променя отстоянието на текста от ръба на екрана (margins).

Разочарованията не свършват до тук:

 • намален е обема на паметта (от 4GB при Kindle 3 и Kindle Touch на 2G при Kindle Paperwhite), като е изравнен с този при Kindle 4;
 • премахната е аудио поддръжката;
 • премахната е функцията Text-to-Speech.

Като заключение в обзора Kindle Paperwhite, стигаме и до функционалността, заради която този модел беше толкова дългоочакван – вграденото осветление. Като догонващи Amazon имаха възможност да създадат нещо, по-добро от конкурентите, но за съжаление и тук нещата не са особено розови (което се признава и от самите Amazon). Първото дразнещо нещо с което се сблъсква потребителя е невъзможността за бързо включване и изключване на вграденото осветление (за разлика от NOOK GlowLight, където това се постига с 2 секундно задържане на централния хардуерен бутон, като при това се запазва зададената настройка за яркостта на вграденото осветление).

Източника на осветление (4 светодиода) е разположен в долния край на екрана, като осветлението е относително равномерно разпределено по екрана (яркостта леко намалява към горния край). Неприятно впечатление прави лекото тониране и неравномерност в яркостта, особено забележими в празните полета без текст. За избягване на този ефект от Amazon препоръчват максималната яркост на вграденото осветление да се ползва само при силно осветени помещения или на открито. В този момент възниква основателния въпрос „Защо да използвам вграденото осветление, ако около мен е достатъчно светло?“.

На практика се оказва, че Kindle Paperwhite е крачка назад в продуктовата линия на Amazon Kindle (в сравнение с Kindle 3 WiFi (WiFi+3G) и Kindle Touch ), като единственото му предимство е вграденото осветление. Раздялата с повечето памет, аудио поддръжката и хардуерните навигационни бутони, най-вероятно е продиктувана от желанието за драстично намаляване на себестойността на устройството.

Като обещах в началото на публикацията, ще се опитам да направя кратко сравнение и да дам личните си препоръки за избор на 6″ четец за електронни книги с марката Amazon Kindle (от наличните към момента на пазара модели):

 • Моят фаворит продължава да е четеца за електронни книги Kindle 3 WiFi + 3G – контраста на екрана по нищо не отстъпва на новите модели, наличие на хардуерни бутони за навигация, голям обем на вградената памет, аудио поддръжка, поддръжка на функцията Text-to-Speach, постоянна връзка с интернет посредством безплатно 3G. Като недосатък на модела мога да посоча липсата на тъчскрийн екран, което най-вече се усеща при работа с речници и браузване в интернет.
 • На второ място класирам нискобюджетния модел Kindle 4 – new (подчертавам new с черния корпус) – най-добро съотношение цена/качество/функционалност, най-контрастния екран (от настоящата гама четци на Amazon), наличие на хардуерни бутони за навигация, изключително компактен размер и малко тегло. Недостатъците на модела са като при Kindle 3 WiFi + 3G, като тук са задълбочени от липсата на хардуерна клавиатура и замяната и с виртуална такава.
 • Чак на трето място класирам Kindle Paperwhite – единствените му предимства пред другите модели са вграденото осветление и тъчскрийн екрана. Като недостатъци мога да изброя, липсата на каквито и да било хардуерни бутони за навигация, намалената памет, премахнатата аудио поддръжка и ако не влошен, то със сигурност не и подобрен контраст на дисплея.

, , ,

11 коментари

Новият паразит в издателската верига и как се формира цената на електронните книги

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (13 votes cast)

Пътят на една книга от автора до читателя е един дълъг процес. В него участват множество субекти. Всеки има своя принос за да държим в ръцете си поредната интересна и/или полезна книга, като респективно всеки по веригата очаква и следва да получи подобаващо възнаграждение за вложения труд. На теория всичко звучи чудесно, но дали в действителност разпределението на приходите е пропорционално на вложения труд и ролята на всяко едно звено ???

Опростения досегашен модел на издателската верига е следния:

АВТОР -> (Преводач) -> Издател (набор, редактор, коректор, предпечат, хартия, печат, книговезване, опаковане, склад) -> Разпространител (дистрибуция, търговски обект) -> КЛИЕНТ (Читател)

Разпределение на възнагражденията като процент от коричната цена:

 • Разпространител – 40%
 • Издател – 25 – 30%
 • печат, хартия, книговезване – 5 – 10%
 • склад – 1 – 2%
 • набор, редактор, коректор, предпечат – 5%
 • АВТОР -> (Преводач) – 3 – 10%

(Сбора от процентите не е 100, тъй като същите са ориентировъчни и варират в известни граници)

Дали тази схема на разпределение на приходите е справедлива или не, няма да коментирам (аргументи „ЗА“ и „ПРОТИВ“ ще се намерят достатъчно), но всеки има право на собствена гледна точка и преценка.

С появата на електронните книги се появи и възможността, част от брънките във веригата да отпаднат и респективно цената на достигналата до клиента електронна книга да е значително по-ниска, поради спестените по веригата разходи.

АВТОР -> (Преводач) -> Издател (набор, редактор, коректор, предпечат) -> Сървър -> КЛИЕНТ

или дори още по опростения модел „самиздат„:

АВТОР -> (Преводач) -> Сървър -> КЛИЕНТ

Премахвайки ненужните брънки от веригата би следвало цената на електронното издание да е с около 50 – 60% по-ниска от това на хартиеното, както и разпределението на възнагражденията да стане по-справедливо.

Да, да, ама – НЕ!

1. Имаме нов ПАРАЗИТ в издателската верига наречен ADOBE CONTENT SERVER (ACS)!!!

Ролята на този SERVER е да осигурява защитата на авторските права (DRM) и да направи лесна и прозрачна дистрибуцията и ползването на електронните книги на различни платформи и устройства. Защо го наричам ПАРАЗИТ, нали всичко описано по-горе е за общото благо? ПАРАЗИТ Е защото не върши нито една от посочените функции:

 • защита на авторските права (DRM) – морално остаряла. Свалянето на защитата е въпрос на секунди дори и от човек с минимални компютърни познания;
 • лесна дистрибуция – самият софтуер на сървъра е изключително дървен, без да предоставя удобни инструменти за работа с електронните книги, а и без да предоставя подробна документация за работата с него;
 • лесна интеграция с платформи за продажба на дигитално съдържание – липса на всякаква документация или разработени готови модули;
 • лесно използване на закупените книги – изключително бъгав, грозен и нефункционален софтуер за оторизиране и четене на закупените книги ADOBE DIGITAL EDITION (ADE) съчетан с тромава и усложнена процедура по регистрация на Adobe ID и последващото му използване;
 • лесно използване на различни устройства – оторизацията на устройствата не винаги минава гладко и безпроблемно;
 • грижа за клиента - лош съпорт (ако въобще има такъв) при възникнали проблеми! Платформите за продaжба на дигитално съдържание работят въпреки, а не благодарение на ACS.

Може би до тук не видяхте паразитиращата роля на ACS, а само технически проблеми? Паразитната роля идва от факта, че въпреки, че не допринася нищо за по-лесното използване и разпространение на лекетронните издания, Adobe изисква заплащане на солидна лицензионна такса (около 3 500 EUR на година) + 0,22$ за всяка продадена електронна книга независимо от цената и. Е вече знаете къде отиват първите 50+ стотинки от коричната цена на всяка закупена електронна книга и всичко това заради известното количество недобросъвестни ползватели, които не зачитат правата на авторите и биха пуснали книгата за нерегламентирано безплатно сваляне в мрежата.

2. Премахнатите звена „хартия, печат, книговезване, опаковане, склад“ са заменени с новото SERVER.

Тук идва и следващия компонент, обуславящ не малка част от присъщите разходи за разпространението на електронните книги. Освободеният от длъжност „склададжия“ с заплата около 400 – 500 лв. е заменен от Системен администратор със заплата 2000 – 3000 лв. Невзрачното (желатално сухо) помещение използвано за склад е заменено от климатизиран и чист Дейта център с всичките му присъщи разходи за поддръжка и ел. захранване.

3. Не на последно място се наблюдава и интересната тенденция от праводържателите (автори, преводачи, агенции) да изискват значително по-високи такси за разпространението на произведенията в електронен формат в сравнение с таксите за хартиените издания.

Какъв е изхода? Как може да се облекчи клиента, като получи по-качествена услуга на по-ниска цена?

Отговора е един: да не робуваме на предразсъдъците си, че всеки клиент е крадец и има желание да открадне нашия труд! Да се публикуват повече заглавия БЕЗ DRM защита (като по този начин престанем да изхранваме паразитиращата брънка във веригата) и да се разчита в по-голяма степен на съзнанието и добронамереността на хората!

Моето твърдо ЛИЧНО (подчертавам ЛИЧНО) убеждение е, че в по-голямата си част ЧЕТЯЩИТЕ хора са КУЛТУРНИ, ИНТЕЛЕГЕНТНИ и ДОБРОНАМЕРЕНИ и че ако им се предложи качествено дигитално съдържание на една по-ниска разумна цена, те с удоволствие биха го купували, а не пиратствали.

За останалите … не бихме могли да ги спрем с или без каквато и да било DRM защита!!!

Те ще си останат мошенници по душа и дори и безплатно да им се предоставя нещо, те пак ще намерят начин да го откраднат!

, ,

25 коментари

Nook Tablet vs. Kindle Fire – сравнение на характеристиките

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
Таблетните компютри навлизат все по-широко на пазара. Този процес може би ще бъде ускорен и от появата на „бюджетните“ таблети на Amazon и Barnes&Noble, съответно Kindle Fire и NOOK Tablet (NOOK Collor 2). Но какво да очакваме от тях и кой е по-добър. В този пост ще се опитаме да направим кратка съпоставка по характеристики между двата модела.
Дизайн и размери
Двата таблета са много схофни по своите размери, като Kindle Fire е със съвсем малко по-малък и по-тънък (190 x 120 x 11.4 mm при Kindle Fire срещу 206 x 127 x 12.2 mm за NOOK Tablet). В противовес на това NOOK Tablet-а е по лек (400 г за NOOK Tablet срещу 413 г при Kindle Fire).Това може да се дължи на по-малкото количество пластмаса вградена в корпуса на устройството заради скосяването и отвора в долния ляв ъгъл на таблета.
По отношение на материала на корпуса се очаква таблета на Barnes&Noble да е малко по-пластичен (да позволява леко огъване при употреба подобно на предишния модел NOOK Collor) в сравнение с Kindle Fire, който с усещането си за здравина ще наподобява първото поколение Samsung Galaxy Tab и Blackberry Playbook.
Като дизайн новия NOOK Tablet повтаря предишния модел NOOK Color, кате единствената разлика е в цвета на корпуса.
По думите и на двата производителя и двата таблета са направени така, че да позволяват лесно и удобно четене с една ръка. А дали това е вярно всеки ще трябва да се убеди от собствен опит.
Приемуществото на тези устройства по отношение на дизайна в сравнение с големия 9,7″ iPad е възможността за по-лесно носене, респективно по-голямата им мобилност.
Дисплей
Дисплеите на двете устройства са различни, но според характеристиките им на хартия би следвало да са еднакви :-) . С изключение на нищожни различия (които може и да са плод на маркетингови трикове IPS срещу IPS2) дисплеите и на двете устройства би следвало да изглеждат еднакво и да възпрозвеждат образа по идентичен начин. Това ще може да се прецени единствено при поставяне на двете устройства едно до други при еднакви условия с възпроизвеждането на едни и същи калибровани тестови изображения.
Екраните и на двата модела са с еднаква резолюция (1024 х 600px) при 169 ppi (пиксела на инч), което осигурява гладка, ярка и контрастна картина. За сравнение дисплеите на прехвалените Apple iPad и iPad 2 са с резолюция „само“ 132 ppi.
Процесор
И двата таблета са обурудвани с двуядрени процесори Texas Instruments OMAP 4 с тактова честота 1GHz, които би следвало да осигурят достатъчна „мощ“ за безпроблемна работа на приложенията и игрите за операционна система Android.
Оперативна памет (RAM)
Тук вече приликите се изчерпват. Табелета на Barnes&Noble – Nook Tablet изпреварва с вградената 1GB RAM памет, която е два пъти повече от 512MB, с които разполага Kindle Fire. Но това не трябва да заблуждава никого, че NOOK Tablet е 2 пъти производителен от Kindle Fire. Производителността на устройството се определя от множество фактори между които са процесора, обема на оперативната памет, бързодействието на паметта за съхранение на данни и не на последно място качествата на фърмвера, операционната ситема и оптимизацията на използваните приложения. Реални тестове и сравними резултати ще имаме след появата на двата таблета на пазара и извъшването на benchmark тестове.
Вградена памет за данни (Storage)
Отново имаме отявлен победител и той отново е NOOK Tablet разползгащ с 16G storage срещу „само“ 8G при конкурента му Kindle Fire. Допълнително предимство е и възможността за разширяване на паметта за данни при таблета на Barnes & Noble с още до 32G посредством microSD карта. Според производителите и двата модела би следвало да осигуряват достатъчно памет за средностатистическия потребител или както те заявяват за 99% от потребителите ;-) Но все пак за онези, които обичат да теглят и съхраняват всяко изпречило им се пред погледа приложение по-добрия вариант ще се окаже новия таблет на Barnes & Noble поради липсата на разширителен слот при Kindle Fire. Една от най-вероятните причини поради която Amazon са лишили таблета си от въшна карта памет е затрудняване до максимална степен на хакването на устройството. За сравнение моделите на Barnes & Noble NOOK Touch и предишния модел на таблета NOOK Color се хакваха изключително лесно поради възможността за бутване от външната кара памет. Дали тази възможност е запазена и при новия NOOK Tablet предстои да видим съвсем скоро.
Живот на батерията
Ако соецификациите на устройствата по отношение на живота на батерията са верни би следвало и в тази категория таблета на Barnes & Noble да е победител (при изключена безжична WiFi връзка). Той осигурява три часа и половина повече за четене, и час и половина повече за гледане на видео в сравнение с Kindle Fire.
Очевидно е, че тези прогнози са дадени от фирми чиято основна специализация е в областта на eInk базираните четци за електронни книги. Доколкото таблетите се явяват по-скоро мултимедийни устройства се очаква, че повечето потребители се интересуват за живота на батерията именно при такива условия на употреба. Едва ли ще са много потребителите, които ще си купят таблет и ще държат WiFi-то изключено. :-0
Микрофон
Стигаме и до най-малката и в същото време най-голямата хардуерна разлика между двата таблета – микрофона. NOOK Tablet има вграден микрофон, а Kindle Fire – няма никакъв! Може би много от потребителите ще възкликнат „и какво от това“, но всъщност без микрофон забравяме за множество приложения като например Skype (VoIP разговори), диктофон, гласови команди, …!
This isn’t likely to be a huge category for most people, but it is worth noting that the Nook Tablet has a built-in microphone, while the Kindle Fire doesn’t.
B&N allows for some recording narration for children’s books, so if you’re one who would use that niche feature, then you’ll likely want the Nook.
В заключение
Като цало и на двата таблета им липсва вградена камера осигуряваща пълното мултимедийно изживяване характерно за този клас устройства! Но все пак да не забравяме цената и насочеността на двата таблета – пазаруване на съдържание от сайтовете на Barnes & Noble и Amazon!

Таблетните компютри навлизат все по-широко на пазара. Този процес може би ще бъде ускорен и от появата на „бюджетните“ таблети на Amazon и Barnes & Noble, съответно Kindle Fire и NOOK Tablet (NOOK Collor 2). Но какво да очакваме от тях и кой е по-добър. В този пост ще се опитаме да направим кратка съпоставка по характеристики между двата модела.

Дизайн и размери

Двата таблета са много сходни по своите размери, като Kindle Fire е със съвсем малко по-малък и по-тънък (190 x 120 x 11.4 mm при Kindle Fire срещу 206 x 127 x 12.2 mm за NOOK Tablet). В противовес на това NOOK Tablet-а е по-лек (400 g за NOOK Tablet срещу 413 g при Kindle Fire). Това може да се дължи на по-малкото количество пластмаса вградена в корпуса на устройството заради скосяването и отвора в долния ляв ъгъл на таблета. По отношение на материала на корпуса се очаква таблета на Barnes & Noble да е малко по-пластичен (да има леко огъване при употреба подобно на предишния модел NOOK Collor) в сравнение с Kindle Fire, който с усещането си за здравина ще наподобява първото поколение Samsung Galaxy Tab и Blackberry Playbook. Като дизайн новия NOOK Tablet повтаря предишния модел NOOK Color, като единствената разлика е в цвета на корпуса. По думите и на двата производителя и двата таблета са направени така, че да позволяват лесно и удобно четене с една ръка. А дали това е вярно всеки ще трябва да се убеди от собствен опит. Преимуществото на тези устройства по отношение на дизайна в сравнение с големия 9,7″ iPad е възможността за по-лесно носене, респективно по-голямата мобилност.

Дисплей

Дисплеите на двете устройства са различни, но според характеристиките им на хартия би следвало да са еднакви :-) . С изключение на нищожни различия (които може и да са плод на маркетингови трикове IPS срещу IPS2) дисплеите и на двете устройства би следвало да изглеждат еднакво и да възпроизвеждат образа по идентичен начин. Това ще може да се прецени единствено при поставяне на двете устройства едно до други при еднакви условия с възпроизвеждането на едни и същи калибровани тестови изображения. Екраните и на двата модела са с еднаква резолюция (1024 х 600px) при 169 ppi (пиксела на инч), което осигурява гладка, ярка и контрастна картина. За сравнение дисплеите на прехвалените Apple iPad и iPad 2 са с резолюция „само“ 132 ppi.

Процесор

И двата таблета са оборудвани с двуядрени процесори Texas Instruments OMAP 4 с тактова честота 1GHz, които би следвало да осигурят достатъчна „мощ“ за безпроблемна работа на приложенията и игрите за операционна система Android.

Оперативна памет (RAM)

Тук вече приликите се изчерпват. Табелета на Barnes & NobleNook Tablet изпреварва с вградената 1GB RAM памет, която е два пъти повече от 512MB, с които разполага Kindle Fire. Но това не трябва да заблуждава никого, че NOOK Tablet е 2 пъти производителен от Kindle Fire. Производителността на устройството се определя от множество фактори между които са процесора, обема на оперативната памет, бързодействието на паметта за съхранение на данни и не на последно място качествата на фърмвера, операционната система и оптимизацията на използваните приложения. Реални тестове и сравними резултати ще имаме след появата на двата таблета на пазара и извършването на benchmark тестове.

Вградена памет за данни (Storage)

Отново имаме отявлен победител и той отново е NOOK Tablet разполагащ с 16G storage срещу „само“ 8G при конкурента му Kindle Fire. Допълнително предимство е и възможността за разширяване на паметта за данни при таблета на Barnes & Noble с още до 32G посредством microSD карта. Според производителите и двата модела би следвало да осигуряват достатъчно памет за средностатистическия потребител или както те заявяват за 99% от потребителите ;-) Но все пак за онези, които обичат да теглят и съхраняват всяко изпречило им се пред погледа приложение по-добрия вариант ще се окаже новия таблет на Barnes & Noble поради липсата на разширителен слот при Kindle Fire. Една от най-вероятните причини поради която Amazon са лишили таблета си от външна карта памет е затрудняване до максимална степен на хакването на устройството. За сравнение моделите на Barnes & Noble NOOK Touch и предишния модел на таблета NOOK Color се хакваха изключително лесно поради възможността за бутване от външната кара памет. Дали тази възможност е запазена и при новия NOOK Tablet предстои да видим съвсем скоро.

Живот на батерията

Ако спецификациите на устройствата по отношение на живота на батерията са верни би следвало и в тази категория таблета на Barnes & Noble да е победител (при изключена безжична WiFi връзка). Той осигурява три часа и половина повече за четене, и час и половина повече за гледане на видео в сравнение с Kindle Fire. Очевидно е, че тези прогнози са дадени от фирми чиято основна специализация е в областта на eInk базираните четци за електронни книги. Доколкото таблетите се явяват по-скоро мултимедийни устройства се очаква, че повечето потребители се интересуват за живота на батерията именно при такива условия на употреба. Едва ли ще са много потребителите, които ще си купят таблет и ще държат WiFi-то изключено. :-)

Микрофон

Стигаме и до най-малката и в същото време най-голямата хардуерна разлика между двата таблета – микрофона. NOOK Tablet има вграден микрофон, а Kindle Fire – няма никакъв! Може би много от потребителите ще възкликнат „и какво от това“, но всъщност без микрофон забравяме за множество приложения като например Skype (VoIP разговори), диктофон, гласови команди, …!

В заключение

Като цяло и на двата таблета им липсва вградена камера осигуряваща пълното мултимедийно изживяване характерно за този клас устройства! Но все пак да не забравяме цената и насочеността на двата таблета – пазаруване на съдържание от сайтовете на Barnes & Noble и Amazon!

, , ,

2 коментари