Мнения за myebook.bg

Kindle 4 – WiFi. Първи ЛИЧНИ впечатления

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (10 votes cast)

Дългоочакваните нови попълнения в гамата на четците за електронни книги на Amazon са вече факт. Но също така е факт и че единствено най-нискобюджетния модел Kindle 4 – WiFi (или както е обявен на сайта на производителя само Kindle) е вече в реална продажба и може да се поръчва за Европа на цена 109$.

И така. Първата бройка Kindle 4 – WiFi вече е в ръцете ми. Както обявиха от Amazon модела е с намалени габаритни размери и тегло. Същото се отнася и за опаковката му – 234 х 163 х 30 mm срещу „разточителните“ 240 х 200 х 50 мм за опаковката на Kindle 3. И тук е спазено правилото, че не е възможно „безразрушително“ отваряне на кутията. Извършвам „вандалския акт“ и проверявам:

Какво има в кутията?

Както се очаква окомплектовката е Kindle 4 – WiFi, USB – micro USB кабел за връзка с компютър и зареждане на устройството и „Кратко ръководство на потребителя“.

Разглеждам внимателно дизайна на четеца – минималистичен и изчистен. Харесва ми! Устройството е леко и компактно, но … По въпроса за ергономията ще говорим малко по-надолу.

Стартираме устройството и забелязваме първата разлика с предишния модел – след първоначалната инициализация устройството ни предоставя възможност за избор на основния език на интерфейса (избора е между Немски, Английски UK, Английски US, Испански, Френски, Италиански и Португалски Brasil). След избора на език четеца веднага ни подканва да се регистрираме. За щастие е предвидена възможност да се прескочи тази стъпка като се натисне бутона Home.

Ако все пак решим, че не тръпнем от нетърпение да зачетем първата си книга на новата придобивка, може да продължим с:

Регистрация на устройството.

Необходимо е да се изпълнят следните лесни стъпки:

1. Намираме точка за достъп до интернет през WiFi (в някой моменти това може да се окаже проблем).
2. Активираме връзката с интернет. За криптирани връзки тук трябва да въведем парола. Следва първия сблъсък с основната разлика между Kindle 3 и Kindle 4 – липсата на хардуерна (QWERTY) клавиатура и необходимостта от използване на виртуалната такава. При липсата на тъчскрийн писането не е много удобно, но не е и болка за умиране, текста се въвежда с приемлива бързина.
3. От следващия екран се избира между 3 опции за регистрация: съществуващ Amazon акаунт, създаване на акаунт на компютър и онлайн създаване на акаунт.  
4. Избирате една от опциите и следвате указанията.
5.  Устройството Ви е регистрирано.

Стигаме и до най-интересната част:

Четене на книги.

Използвам стандартния тестов пакет книги: „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“ и „Малкия принц„. Резултата не ме учудва ни най-малко. Никаква разлика с предишния модел. Оново отлично справяне с кирилицата, бележките под линия работят като препратки, сричкопренос отново липсва, картинките се изобразяват без проблеми.
Теста с книга на английски показва същото поведение на речниците като при Kindle 3 – посочи и преведи! Скоростта на прелистване е повишена, като е използвана технологията приложена първо от NOOK Touch за пълно опресняване на екрана (преминаване през черно) на всеки 6 страници, вместо на всяка страница както е при Kindle 3.

И както обещах в началото на ревюто стигаме и до въпроса с ергономията. За съжаление тук следват забележки:

Първо и според мен най-съществено – влошен контраст на екрана в сравнение с именития си предшественик Kindle 3. Трудно е на око да се прецени колко точно е влошаването на контраста, но по мое скромно мнение е 9:1 или дори 8:1 (срещу 10:1 при Kindle 3 и Kindle DX). Фона е по-тъмен, а черното по-сиво. Жалко!

Второ – бутоните за прелистване – разположението им странично на корпуса е много естетично и най-вероятно конструктивно оправдано, но прелистването с една ръка е силно затруднено. Не е невъзможно, но през цялото време поражда усещането, че във всеки момент може да изпуснете устройството, ако не го прихванете с другата ръка. След известни тренировки постигнах нужните умения за прелистване с една ръка, като вместо да натискам бутона приплъзвам пръста си по него, но все пак устройството е за четене, а не за жонглиране.

Оставих въпроса за браузера за накрая, тъй като това е устройство за четене на книги не за браузване в интернет. И тук няма никакви изненади. Устройството ползва познатия ни WebKit браузер, позволяващ свободен достъп през WiFi до почти всички сайтове.

Няколко думи и за техническите параметри:

 

 • Вградената памет е намалена в сравнение с предходния модел от 4G (на разположение на потребитля ~3G) на 2G от които на разположение на потребителя ~ 1,25G;
 • Процесора е заменен с по-бърз (532 MHz Freescale i.MX353 при Kindle 3 и Kindle DX,  800 MHz Freescale i.MX50 при Kindle 4 – WiFi)
 • Намален е капацитета на батерията от 1750 mAh при Kindle 3 на 890 mAh при Kindle 4 – WiFi.
 • Поради липсата на вграден MP3 player са премахнати високоговорителите и извода за слушалки.

 

И в заключение: 

Цялостното усещане е за приятно, бързо, елегентно и леко устройство за четене на електронни книги, при което Kindle 4 WiFi е идеално entry-level устройство за четене на електронни книги, без излишни екстри.

Kindle 4 - WiFi. Първи ЛИЧНИ впечатления, 3.7 out of 5 based on 10 ratings

,

 1. #1 by Милена on 14.07.2013 - 12:58

  Здравейте, а дали има опцията да се прехвърлят книги от компютъра към четеца, или трябва да се купуват и свалят само от амазон? Благодаря.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. #2 by dari on 22.07.2013 - 10:53

  Да, няма проблем да си зареждате книги директно от компютъра на четеца, стига да са в подходящия формат.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. #3 by Мария on 29.01.2014 - 13:11

  Здравейте,кое е по-добро Kindle 3 3G+Wifi или Kindle 4 Wifi? Благодаря.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. #4 by dari on 29.01.2014 - 13:15

  Определено Kindle 3 3G+WiFi е по-добър четец, но за съжаление отдавна е спрян от производство.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
(няма да бъде публикувано)