Мнения за myebook.bg

Nook Tablet vs. Kindle Fire – сравнение на характеристиките

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
Таблетните компютри навлизат все по-широко на пазара. Този процес може би ще бъде ускорен и от появата на „бюджетните“ таблети на Amazon и Barnes&Noble, съответно Kindle Fire и NOOK Tablet (NOOK Collor 2). Но какво да очакваме от тях и кой е по-добър. В този пост ще се опитаме да направим кратка съпоставка по характеристики между двата модела.
Дизайн и размери
Двата таблета са много схофни по своите размери, като Kindle Fire е със съвсем малко по-малък и по-тънък (190 x 120 x 11.4 mm при Kindle Fire срещу 206 x 127 x 12.2 mm за NOOK Tablet). В противовес на това NOOK Tablet-а е по лек (400 г за NOOK Tablet срещу 413 г при Kindle Fire).Това може да се дължи на по-малкото количество пластмаса вградена в корпуса на устройството заради скосяването и отвора в долния ляв ъгъл на таблета.
По отношение на материала на корпуса се очаква таблета на Barnes&Noble да е малко по-пластичен (да позволява леко огъване при употреба подобно на предишния модел NOOK Collor) в сравнение с Kindle Fire, който с усещането си за здравина ще наподобява първото поколение Samsung Galaxy Tab и Blackberry Playbook.
Като дизайн новия NOOK Tablet повтаря предишния модел NOOK Color, кате единствената разлика е в цвета на корпуса.
По думите и на двата производителя и двата таблета са направени така, че да позволяват лесно и удобно четене с една ръка. А дали това е вярно всеки ще трябва да се убеди от собствен опит.
Приемуществото на тези устройства по отношение на дизайна в сравнение с големия 9,7″ iPad е възможността за по-лесно носене, респективно по-голямата им мобилност.
Дисплей
Дисплеите на двете устройства са различни, но според характеристиките им на хартия би следвало да са еднакви :-) . С изключение на нищожни различия (които може и да са плод на маркетингови трикове IPS срещу IPS2) дисплеите и на двете устройства би следвало да изглеждат еднакво и да възпрозвеждат образа по идентичен начин. Това ще може да се прецени единствено при поставяне на двете устройства едно до други при еднакви условия с възпроизвеждането на едни и същи калибровани тестови изображения.
Екраните и на двата модела са с еднаква резолюция (1024 х 600px) при 169 ppi (пиксела на инч), което осигурява гладка, ярка и контрастна картина. За сравнение дисплеите на прехвалените Apple iPad и iPad 2 са с резолюция „само“ 132 ppi.
Процесор
И двата таблета са обурудвани с двуядрени процесори Texas Instruments OMAP 4 с тактова честота 1GHz, които би следвало да осигурят достатъчна „мощ“ за безпроблемна работа на приложенията и игрите за операционна система Android.
Оперативна памет (RAM)
Тук вече приликите се изчерпват. Табелета на Barnes&Noble – Nook Tablet изпреварва с вградената 1GB RAM памет, която е два пъти повече от 512MB, с които разполага Kindle Fire. Но това не трябва да заблуждава никого, че NOOK Tablet е 2 пъти производителен от Kindle Fire. Производителността на устройството се определя от множество фактори между които са процесора, обема на оперативната памет, бързодействието на паметта за съхранение на данни и не на последно място качествата на фърмвера, операционната ситема и оптимизацията на използваните приложения. Реални тестове и сравними резултати ще имаме след появата на двата таблета на пазара и извъшването на benchmark тестове.
Вградена памет за данни (Storage)
Отново имаме отявлен победител и той отново е NOOK Tablet разползгащ с 16G storage срещу „само“ 8G при конкурента му Kindle Fire. Допълнително предимство е и възможността за разширяване на паметта за данни при таблета на Barnes & Noble с още до 32G посредством microSD карта. Според производителите и двата модела би следвало да осигуряват достатъчно памет за средностатистическия потребител или както те заявяват за 99% от потребителите ;-) Но все пак за онези, които обичат да теглят и съхраняват всяко изпречило им се пред погледа приложение по-добрия вариант ще се окаже новия таблет на Barnes & Noble поради липсата на разширителен слот при Kindle Fire. Една от най-вероятните причини поради която Amazon са лишили таблета си от въшна карта памет е затрудняване до максимална степен на хакването на устройството. За сравнение моделите на Barnes & Noble NOOK Touch и предишния модел на таблета NOOK Color се хакваха изключително лесно поради възможността за бутване от външната кара памет. Дали тази възможност е запазена и при новия NOOK Tablet предстои да видим съвсем скоро.
Живот на батерията
Ако соецификациите на устройствата по отношение на живота на батерията са верни би следвало и в тази категория таблета на Barnes & Noble да е победител (при изключена безжична WiFi връзка). Той осигурява три часа и половина повече за четене, и час и половина повече за гледане на видео в сравнение с Kindle Fire.
Очевидно е, че тези прогнози са дадени от фирми чиято основна специализация е в областта на eInk базираните четци за електронни книги. Доколкото таблетите се явяват по-скоро мултимедийни устройства се очаква, че повечето потребители се интересуват за живота на батерията именно при такива условия на употреба. Едва ли ще са много потребителите, които ще си купят таблет и ще държат WiFi-то изключено. :-0
Микрофон
Стигаме и до най-малката и в същото време най-голямата хардуерна разлика между двата таблета – микрофона. NOOK Tablet има вграден микрофон, а Kindle Fire – няма никакъв! Може би много от потребителите ще възкликнат „и какво от това“, но всъщност без микрофон забравяме за множество приложения като например Skype (VoIP разговори), диктофон, гласови команди, …!
This isn’t likely to be a huge category for most people, but it is worth noting that the Nook Tablet has a built-in microphone, while the Kindle Fire doesn’t.
B&N allows for some recording narration for children’s books, so if you’re one who would use that niche feature, then you’ll likely want the Nook.
В заключение
Като цало и на двата таблета им липсва вградена камера осигуряваща пълното мултимедийно изживяване характерно за този клас устройства! Но все пак да не забравяме цената и насочеността на двата таблета – пазаруване на съдържание от сайтовете на Barnes & Noble и Amazon!

Таблетните компютри навлизат все по-широко на пазара. Този процес може би ще бъде ускорен и от появата на „бюджетните“ таблети на Amazon и Barnes & Noble, съответно Kindle Fire и NOOK Tablet (NOOK Collor 2). Но какво да очакваме от тях и кой е по-добър. В този пост ще се опитаме да направим кратка съпоставка по характеристики между двата модела.

Дизайн и размери

Двата таблета са много сходни по своите размери, като Kindle Fire е със съвсем малко по-малък и по-тънък (190 x 120 x 11.4 mm при Kindle Fire срещу 206 x 127 x 12.2 mm за NOOK Tablet). В противовес на това NOOK Tablet-а е по-лек (400 g за NOOK Tablet срещу 413 g при Kindle Fire). Това може да се дължи на по-малкото количество пластмаса вградена в корпуса на устройството заради скосяването и отвора в долния ляв ъгъл на таблета. По отношение на материала на корпуса се очаква таблета на Barnes & Noble да е малко по-пластичен (да има леко огъване при употреба подобно на предишния модел NOOK Collor) в сравнение с Kindle Fire, който с усещането си за здравина ще наподобява първото поколение Samsung Galaxy Tab и Blackberry Playbook. Като дизайн новия NOOK Tablet повтаря предишния модел NOOK Color, като единствената разлика е в цвета на корпуса. По думите и на двата производителя и двата таблета са направени така, че да позволяват лесно и удобно четене с една ръка. А дали това е вярно всеки ще трябва да се убеди от собствен опит. Преимуществото на тези устройства по отношение на дизайна в сравнение с големия 9,7″ iPad е възможността за по-лесно носене, респективно по-голямата мобилност.

Дисплей

Дисплеите на двете устройства са различни, но според характеристиките им на хартия би следвало да са еднакви :-) . С изключение на нищожни различия (които може и да са плод на маркетингови трикове IPS срещу IPS2) дисплеите и на двете устройства би следвало да изглеждат еднакво и да възпроизвеждат образа по идентичен начин. Това ще може да се прецени единствено при поставяне на двете устройства едно до други при еднакви условия с възпроизвеждането на едни и същи калибровани тестови изображения. Екраните и на двата модела са с еднаква резолюция (1024 х 600px) при 169 ppi (пиксела на инч), което осигурява гладка, ярка и контрастна картина. За сравнение дисплеите на прехвалените Apple iPad и iPad 2 са с резолюция „само“ 132 ppi.

Процесор

И двата таблета са оборудвани с двуядрени процесори Texas Instruments OMAP 4 с тактова честота 1GHz, които би следвало да осигурят достатъчна „мощ“ за безпроблемна работа на приложенията и игрите за операционна система Android.

Оперативна памет (RAM)

Тук вече приликите се изчерпват. Табелета на Barnes & NobleNook Tablet изпреварва с вградената 1GB RAM памет, която е два пъти повече от 512MB, с които разполага Kindle Fire. Но това не трябва да заблуждава никого, че NOOK Tablet е 2 пъти производителен от Kindle Fire. Производителността на устройството се определя от множество фактори между които са процесора, обема на оперативната памет, бързодействието на паметта за съхранение на данни и не на последно място качествата на фърмвера, операционната система и оптимизацията на използваните приложения. Реални тестове и сравними резултати ще имаме след появата на двата таблета на пазара и извършването на benchmark тестове.

Вградена памет за данни (Storage)

Отново имаме отявлен победител и той отново е NOOK Tablet разполагащ с 16G storage срещу „само“ 8G при конкурента му Kindle Fire. Допълнително предимство е и възможността за разширяване на паметта за данни при таблета на Barnes & Noble с още до 32G посредством microSD карта. Според производителите и двата модела би следвало да осигуряват достатъчно памет за средностатистическия потребител или както те заявяват за 99% от потребителите ;-) Но все пак за онези, които обичат да теглят и съхраняват всяко изпречило им се пред погледа приложение по-добрия вариант ще се окаже новия таблет на Barnes & Noble поради липсата на разширителен слот при Kindle Fire. Една от най-вероятните причини поради която Amazon са лишили таблета си от външна карта памет е затрудняване до максимална степен на хакването на устройството. За сравнение моделите на Barnes & Noble NOOK Touch и предишния модел на таблета NOOK Color се хакваха изключително лесно поради възможността за бутване от външната кара памет. Дали тази възможност е запазена и при новия NOOK Tablet предстои да видим съвсем скоро.

Живот на батерията

Ако спецификациите на устройствата по отношение на живота на батерията са верни би следвало и в тази категория таблета на Barnes & Noble да е победител (при изключена безжична WiFi връзка). Той осигурява три часа и половина повече за четене, и час и половина повече за гледане на видео в сравнение с Kindle Fire. Очевидно е, че тези прогнози са дадени от фирми чиято основна специализация е в областта на eInk базираните четци за електронни книги. Доколкото таблетите се явяват по-скоро мултимедийни устройства се очаква, че повечето потребители се интересуват за живота на батерията именно при такива условия на употреба. Едва ли ще са много потребителите, които ще си купят таблет и ще държат WiFi-то изключено. :-)

Микрофон

Стигаме и до най-малката и в същото време най-голямата хардуерна разлика между двата таблета – микрофона. NOOK Tablet има вграден микрофон, а Kindle Fire – няма никакъв! Може би много от потребителите ще възкликнат „и какво от това“, но всъщност без микрофон забравяме за множество приложения като например Skype (VoIP разговори), диктофон, гласови команди, …!

В заключение

Като цяло и на двата таблета им липсва вградена камера осигуряваща пълното мултимедийно изживяване характерно за този клас устройства! Но все пак да не забравяме цената и насочеността на двата таблета – пазаруване на съдържание от сайтовете на Barnes & Noble и Amazon!

Nook Tablet vs. Kindle Fire - сравнение на характеристиките, 3.0 out of 5 based on 4 ratings

, , ,

 1. #1 by Бу on 18.11.2011 - 20:02

  Всъщност с подобни характеристики, някои минуси, но повече плюсове, без да е вързан към Амазон или Б&Н е например Lenovo A1 – $200 – $230.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. #2 by dari on 15.12.2011 - 12:29

  Всъщност Бу, ти май нищо не разбираш от техника.
  Lenovo A1 е със „single-core processor“ Texas Instruments OMAP 3622 (1GHz), което го прави значително по-бавен от коментираните тук таблети. Ако го сравняваше с NOOK Color (предишния модел на B&N) бих се съгласил с теб за подобните характеристики, но в случая …
  „Повечето плюсове“ на Lenovo A1 са вградените камери (Front 0.3MP, Rear 3.0MP), а и цената дори в USA е $249.00

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
(няма да бъде публикувано)