Мнения за myebook.bg

Как да си изберем четец за електронни книги? – Част 2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (16 votes cast)

Преди доста време публикувахме статия на тема Как да си изберем четец за електронни книги?.  От тогава състоянието на пазара за четци и съдържание доста се промени. Нарасна разнообразието от предлагани устройства, цените намаляха и четците станаха все по-достъпни за по-голяма част от хората. Предлаганото съдържание (електронни книги) също претърпя промени, като освен всеизвестните източници на безплатно такова, се появиха и сайтове, които предлагат възможността да се закупят по-нови заглавия и автори в електронен формат. При това нараснало разнообразие, нормално е хората да изпитват все по-големи затруднения при избора на подходящо за техните нужди устройство за четене на електронни книги. Във връзка с това, не без известна гордост трябва да споделим и че ние като фирма специализирана в областта на четците за електронни книги, благодарение на множеството разговори с наши клиенти и отговорите на техни въпроси натрупахме доста богат опит в консултациите и съдействието при избора на подходящи устройства.

Още от самото начало трябва да е ясно, че избора на четец за електронни книги е въпрос на компромис (идеален четец поне за сега не съществува!) и поради тази причина еднозначен съвет също няма. Всеки трябва сам да направи своя избор, като прецени кое е важно ЛИЧНО за него и кое не е? В общи линии, ако попитате 5 притежатели на четци за тяхното мнение и съвет, очаквайте да получите поне 6 различни отговора (поне 6, понеже поне един от тях ще се двоуми дали е направил най-правилния избор или се е минал). В тази връзка като допълнение към предишната тема ще се опитаме да систематизираме въпросите, на които трябва да си отговорите преди да пристъпите към избор на конкретна марка и модел четец за електронни книги:

1. Какво искам да чета?

На пръв поглед това е най-глупавия въпрос – „Естествено, че книги!“ ще възкликнат повечето от Вас и общо взето ще са прави, но ако се замислите това е и въпроса с най-много отговори: Криминални романи, Приключенски разкази, Исторически романи, Фантастика, Класика, Любовна литература, Фентъзи, …, техническа литература, учебници, лекции, …

В крайна сметка отговорите трябва да се сведат до 2 – основно ще чета:

 • художествена литература;
 • научна и справочна литература (учебници, лекции) с множество, формули, таблици и графики;

Отговора на този въпрос ще Ви ориентира за размера на екрана, който да предпочетете. За четене на художествена литература са напълно достатъчни дисплеи с диагонал 6″ (аз лично най-често чета художествена литература на EZReader 5 Pro, четец с диагонал на екрана 5″), но ако Ви се налага да четете научна литература минималният подходящ диагонал на екрана нараства на 9,7″.

2. Какъв файлов формат ще са книгите, които искам да чета?

Разпространените файлови формати за съхранение на текст и графики са огромно количество, но в крайна сметка, много малка част от тях са подходящи за използване в електронните книги! Ще попитате ЗАЩО? Отговорът е много прост: повечето файлови формати са създадени много преди появата на четците за електронни книги и са създадени да обслужват специфични нужди или корпоративни интереси. Едва в последно време светът започна да мисли върху въпроса за създаване на единни стандарти за предаване на информация, които да не са строго обвързани с конкретен софтуер (версия на софтуера) или производител. За нуждите на електронните книги е необходимо съдържанието да е отделено от форматирането (размер и начертание на шрифта, подравняване на текста, полета около текста, разположение на изображенията в текста, …). Това се прави с цел при промяна на форматирането, цялото съдържание на книгата КОРЕКТНО и по-най-добрия възможен начин да се преизчисли и преподреди съобразно размерите на екрана на устройството на което е качен, така че винаги да представлява страница, която се прелиства, а не се скролва по вертикала на екрана. Като основа на всички формати създадени специално за електронни книги е мета езика XML (eXtensible Markup Language). Повече информация какво е XML можете да намерите тук.

И така нека се спрем на най-разпространените файлови формати използвани за разпространението на електронни книги.

Формати СЪЗДАДЕНИ СПЕЦИАЛНО ЗА ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ:

 • ePub – съкратено от electronic publication – отворен формат за електронни книги приет от IDPF (International Digital Publishing Forum) и получил най-широко разпространение в световен мащаб. Повече информация за формата тук;
 • FB2 – FictionBook. Отворен формат за електронни книги придобил най-широко разпространение в Русия, България и бившия соц. лагер. Повече информация за формата тук;
 • mobi – (или още PRC) формат използван от MobiPocket Reader, който от своя страна е собственост на Amazon от 2005 година. Повече информация тук;
 • AZW – това е формата използван само от Amazon за съхранение и разпространение на електронни книги. Той е съвместим изключително и само с устройства и софтуер Kindle! Никой друг освен Amazon не използва и не поддържа този формат!
 • BBeB – съкратено от Broad Band eBook. Формата е разработен от SONY за обслужване на тяхната библиотека за електронни книги. Формата е с отмиращи функции, тъй като от 2010 година, книжарницата на SONY също преминава на ePub формат.

Формати използвани за електронни книги НАСЛЕДЕНИ ОТ БЛИЗКОТО МИНАЛО:

 • txt – текстови файл. Може би най-стария формат за съхранение и пренасяне на документи в текстов вид. Не поддържа почти никакво форматиране на текста.
 • PDF – съкратено от Portable Document Format (или често грешно произнасяно Printable Document Format). Най-големия виновник за повечето проблеми при избора на четци за електронни книги и за съжаление към момента единствения възможен избор на издателите да публикуват съдържание със сложно оформление, таблици, формули и графики. Повече информация за самия формат тук;
 • Djvu – формат създаден за съхранение на сканирани документи (книги). Абсолютно непригоден за употреба (въпреки че е поддържан от някой модели) в съвременните четци за електронни книги. Повече информация за формата тук;
 • DOC – познатото разширение на Word for Windows. Използването му в повечето случаи е невъзможно без конвертиране към друг формат, а в останалите случаи е нежелателно поради ОГРОМНОТО количество ненужна информация, която се съдържа във файла редом с полезната такава.

Отговора на този въпрос ще Ви даде безценни насоки при избора на четеца, като по размер на екрана, така и ще Ви насочи към марката и модела на бъдещия Ви четец. Ако предпочитаните от Вас файлови формати са от първата група, то 6″-човият екран напълно ще задоволи изискванията Ви, но ако отговора Ви е „PDF“, то сериозно трябва да се замислите за устройство с диагонал на екрана 9,7″. Вярно е, че има конвертори, които Ви позволяват почти безпроблемно да преминавате между форматите от първата група, но ако очаквате да постигнете подобни задоволителни резултати с форматите от втората група, много скоро ще бъдете напълно разочаровани. Автоматичното конвертиране между тях самите, както и между тях и форматите от първата група почти никога не е безпроблемно, успешно и безоблачно.

3. От къде ще се снабдявам с книги? Ще купувам ли книги?

Това е също един от основните въпроси, на който за съжаление в много случаи отговора е „Не знам?“ или „Има ли значение?“. Оказва се, че ДА – има и то много важно значение. Възможностите общо взето се свеждат до два възможни избора:

 • ползване на свободни ресурси за електронни книги;
 • купуване на електронни книги.

Ако ще използвате като източник на книги безплатните библиотеки и източници на съдържание, възможностите Ви при избор на четец на практика са неограничени, тъй като почти няма значение в какъв файлов формат ще намерите желаната книга (визирам само форматите за електронни книги от първата група: .ePub, .mobi, .fb2 + .txt). Преминаването между тях е лесно и удобно с помощта на безплатния софтуер Calibre (подробности относно начините за конвертиране може да намерите в нашия форум). Естествено, че за удобство бихте предпочели четеца Ви да поддържа без конвертиране файловия формат, в който най често намирате търсените книги.
По съвсем различен начин стои въпроса, ако отговора Ви е искам да мога да си купувам книгите, които ще чета!
Тук четците се разделят на 2 основни групи – Kindle и останалите, като това не е някакъв предразсъдък, а софтуерна особеност. Въпроса се свежда до това, че Amazon Kindle НИКОГА НЕ Е ПОДДЪРЖАЛ, НЕ ПОДДЪРЖА и НЯМА ДА ПОДДЪРЖА ePub формат, особено с Adobe DRM. От друга страна AZW формата използван в Kindle за разпространение на електронни книги със защитени авторски права е патентован от Amazon и едва ли в обозримо бъдеще някой друг ще има право да публикува в него или да го използва за четене на други устройства или софтуери за четене.

Ако смятате да пазарувате от българските сайтове за платено съдържание трябва да имате в предвид, че почти всички книги и списания със защитени авторски права се разпространяват в ePub (или PDF) файлов формат с DRM защита не позволяваща конвертирането им в други файлови формати (като например в .mobi – подходящ за четене на Amazon Kindle).

4. На какъв език ще чета?

Ако ще четете на български (което между впрочем е най-очакваното желание на българина), желателно е да се информирате дали съответния модел четец, който сте си избрали поддържа безпроблемно кирилица в желаните от Вас файлово формати. (Всички предлагани в момента в онлайн магазина ни четци с изключение на SONY PRS350, SONY PRS650 и Kindle DX поддържат безпроблемно кирилица „Out of the box“!). Друг аспект на отговора на този въпрос е и необходимостта от ползването на речници по време на четене. Ако ще Ви е необходимо ползването на речник по време на четене проверете какви налични речници се предлагат за съответната марка и модел четец.

5. Какво предпочитам – тъчскрийн или хардуерни бутони?

Тук мненията са много раздвоени. Има крайни привърженици и на двете тези, както и радетели на соломоновските решения в духа „ами и двете“. Това което трябва да се има в предвид е, че съвременните тъчскрийн екрани използвани при съвременните eInk четци НЕ ВЛОШАВАТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН КАЧЕСТВОТО И КОНТРАСТА на дисплея, тъй като не представляват допълнителен слой разположен над стандартния eInk екран. Единственото сигурно предимство на тъчскрийна пред хардуерните бутони се явява при активното ползванена вградените речници. В момента на пазара има богат избор от устройства за привържениците и на трите начина на навигация. Ще изброя само няколко примерни модели, тъй като актуалността им най вероятно скоро ще се промени.

Без тъчскрийн:

 • Kindle 3 + 3G
 • Kindle 4
 • PocketBook 611
 • Hanlin V60

С тъчскрийн:

 • Kindle Touch

Комбинация от тъчскрийн и хардуерни бутони (Соломоновски модели):

 • NOOK Touch
 • SONY PRS T1

6. Къде искам да чета?

Не влизайте в конкретика (хола, кухнята, банята, тоалетната), а по скоро помислете в посока на мобилността на устройството. Ако основната Ви цел е винаги, независимо къде се намирате да имате под ръка книга се насочете към по-компактните 6″-чови модели, но ако устройството Ви трябва основно за професионални нужди и ще го ползвате най-вече на бюро или в къщи (работа), но не и по време на движение, може сериозно да се замислите да си доставите по-голям комфорт при четенето с 9,7″-чово устройство.

7. На кои допълнителни приложения и екстри държа?

 • WiFi
 • 3G
 • Браузер
 • MP3 плейър
 • Цветен eInk дисплей

8. Какво ще правя, ако четеца се развали или имам някакви проблеми с него?

Хубаво е човек да си отговори и на този въпрос, преди да закупи четец за електронни книги. Съветите в това отношение са няколко:

 • Избирайте популярна марка и модел – намирането на информация и резервни части за него ще е много по-лесно от поддръжката на някой по-екзотичен и неизвестен модел (бил той и по-евтин като първоначална инвестиция);
 • Наличие на информация по форумите за конкретния модел и марка.;
 • Информирайте се за сервизната база (има, няма, собствен сервиз, отдалечен сервиз, …) обслужваща този модел четец, както и за политиката на продавача при възникване на гаранционни и извънгаранционни проблеми.

9. С какъв бюджет разполагам?

За съжаление и напълно разбираемо  в голям процент от случаите това е водещият критерии при покупката на дадена стока. Но все пак помислете и проучете, потърсете Вашето устройство, а не първото Ви попаднало евтино устройство.

В момента на българския пазар официално се предлагат четци за електронни книги в ценовия диапазон:

 • с размер на екрана 6″ от 245,00 лв. до 430,00 лв.
 • с размер на екрана 9.7″ от 586,00 лв. до 990,00 лв.

Ще се радваме да споделите Вашето мнение за тази статия (тук чрез коментари към публикацията или във форума ни в темата за избор на четец), за да може тя да стане още по-полезна при избора на подходящ четец за електронни книги.

Как да си изберем четец за електронни книги? - Част 2, 4.4 out of 5 based on 16 ratings

, ,

 1. #1 by Христофор Христов on 26.06.2012 - 19:54

  Много добър материал!!! Написан е професионално, но без да дотяга с прекалена техническа информация, което го прави интересен и полезен за широк кръг читатели!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.5/5 (13 votes cast)
 2. #2 by Христо Найденов on 16.09.2012 - 23:57

  Много добре написан материал

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 3. #3 by Деница Василева on 17.09.2012 - 22:09

  Благодаря за подробната информация :)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 4. #4 by T. Stoychev on 21.09.2012 - 16:54

  Полезна информация, но мисля, че към настоящия момент (21.09.2012) е време и за част 3-та, с ревю на по-масово разпостранените модели. Благодаря!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (3 votes cast)
 5. #5 by dari on 21.09.2012 - 17:02

  T. Stoychev :

  Полезна информация, но мисля, че към настоящия момент (21.09.2012) е време и за част 3-та, с ревю на по-масово разпостранените модели. Благодаря!

  Ако посочите, кои са по-масово разпространените модели в момента, можем да напишем и трета част :-)

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 6. #6 by Мариела on 29.10.2012 - 15:45

  Много полезна и добре систематизирана информация.
  Жалко, че и за други видове техника и уреди не откривам подобни статии. :)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 7. #7 by Васил on 26.11.2012 - 16:41

  Радвам се, когато прочета компетентно и добре написано нещо . Много полезно, браво

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 8. #8 by С. Сербезов on 24.01.2013 - 16:04

  Файловите формати са описани много добре.
  Гледам, че повечето народ не отчита модели с TFT. Вярно, че харчат повече ток, но екранът не е инерционен и могат да показват филми. Преди година и половина си взех таблет за около 150 лв., и съм [относително] доволен.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 9. #9 by Алекс on 10.11.2013 - 15:21

  Така имам един файл, който трябва да чета, доста е обемист, но на лаптопа е доста изморително за очите ми. Файлит е PDF формат. Бих желал да ми препоръчате марка електронен четец, подържаща отлично pdf формат и отделно да има Wifi, нзм какви още книги ще чета в бъдеще но Pdf е задължително. бих желал да подиржа и mp3.

  моят е-майл е: alex6539@abv.bg
  моля пишете ми

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
 10. #10 by dari on 11.11.2013 - 9:25

  Алекс :

  Така имам един файл, който трябва да чета, доста е обемист, но на лаптопа е доста изморително за очите ми. Файлит е PDF формат. Бих желал да ми препоръчате марка електронен четец, подържаща отлично pdf формат и отделно да има Wifi, нзм какви още книги ще чета в бъдеще но Pdf е задължително. бих желал да подиржа и mp3.

  моят е-майл е: alex6539@abv.bg
  моля пишете ми

  UN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

  За четене на PDF единствените подходящи четци са тези с 9,7″ екран. В момента устройството отговарящо на всичките Ви изисквания (PDF, WiFi, mp3) e PocketBook 912 Pro.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (4 votes cast)
 11. #11 by тони on 27.02.2015 - 19:20

  благодаря за информацията
  сега започва голямото търсене на четец за мен

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
(няма да бъде публикувано)