Мнения за myebook.bg

Защита на електронните книги (DRM).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (5 votes cast)

Digital Right Management

Digital rights management (DRM) е обобщено понятие на технологиите за контрол на достъпа, копирането и промяната на ресурси, които са компютърно базирани. В превод можем да го наречем Управление на правата върху дигиталните данни. DRM не е само една технология, нито само една философия. Това са технологии за защита, използвани от производителите на хардуер, издатели, носители на авторски права и др. Всички те се опитват да поставят ограничения в използвнето на съдържанието на файлове и устройства. Digital rights management се използва от компании като Sony, Apple Inc., Microsoft, Aol и BBC.

Защо ни е необходима DRM защита

Ако си спомняте преди години слушахме аудио плочи, които подобно на CD-тата можеха да съдържат музика, детски приказки, театрални изпълнение и т.н.  Всяка плоча имаше надпис „Презаписът забранен”. Понеже тогава бях дете често съм се питала „как така един надпис ще ме спре да си презапиша плочата?”. После разбрах, че има закон за авторското право, който кара човек да се чуства виновен за това, че го е нарушил, но все пак плочата можеше да бъде презаписана. Ако през осемдесетте години се бях опитала да презапиша плоча, това щеше да ми отнеме доста време, трябваше да търся професионална техника и качеството на записът нямаше да е добър, защото плочата често има драскотини. Така че не си заслужаваше услилията. Наличните технологии сами пазеха правата на авторите.

Сега да погледем електронните книги. Те могат да бъдат копирани бързо и лесно, да бъдат изпратени по e-Mail и качеството на всяко копие ще бъде като на оригинала. Електронната книга също е защита от закона за авторско право, но копирането и е толкова лесно, че е необходима специална софтуерна защита, която ако не да спре, поне значително да затрудни незаконното й разпространение в мрежата.

На практика всички защити могат да бъдат надхитрявани и разбивани. Пълната защита на аудио или визуални материали е невъзможна. Въпросът е дали услията за разбиването на защитата са оправдани. Примерно, ако една книга струва 2 лева и ще отнеме една седмица за хакването й, то повечето хора биха предпочели да си я купят.

Какво представлява DRM защитата на електронните книги

За разлика от закона за авторското право, където „Всичко което не е забранено е разрешено”, при DRM защитата „Всичко което не е разрешено е забранено”.

Авторът или издателят определя ограниченията за една книга, като защитата при електронните книги е софтуерно реализирана.

Защита от неправомерно четене – криптиране на електронната книга

Криптирането е техника, която използва математика, за да трансформира информация по начин, който я прави нечетима за всеки друг освен за този който има предварително делегирани права, обикновено отбелязвани като „ключ”. Има много приложения на криптирането, но някои от най-важните помагат да се защити сигурността и поверителността на файловете на вашия компютър, информацията, преминаваща през интернет или съхранявана като файл на нечий чужд компютър. Ако криптирането се използва както трябва, информацията би трябвало да е четима само за вас и за хората, които получават ключ от вас. Криптирането осигурява надеждна техническа защита срещу много видове заплахи и неоторизиран достъп. Тази защита често е лесно постижима. [1]

Криптирането на електронната книга ограничава достъпът до съдържението на книгата, но не спира копирането й. Затова криптирането използвано самостоятелно не е достатъчна защита. Примерно, ако аз дам криптирана книга на приятеля ми Иван и му изпратя ключа, нищо не може да спре Иван да разпрати книгата с ключа на колкото приятели иска. Ако ключът е скрит файл, това ще затрудни Иван, но ако е достатъчно умен ще го намери.

И така, какъв и къде да да е ключът за декриптиране на книгата, така че да не може да бъде разпространявана? Едно от най-известните решения за момента е ключът да е свързан с идентификационен номер на хардуера. Така при опит за отваряне на файла на друго устройство, се показва съобщение за грешка. Друго решение е да се свърже ключа с персоналните данни на купувача. Това ще позволи файлът да се пренася от еднин компютър (или друго устройство) на друг. Тук вече става дума за по-високи технологии.

Защита от копиране и добавяне на специфични ограничения

В зависимост от формата на файла и наличният софтуер и изискванията на автора, съществуват различни възможности за защита на електронните книги, като например:

 • след определена дата книгата не е валидна;
 • не може да се променя съдържанието;
 • има определен брой отваряния;
 • книгата е невалидна за определени държави;
 • не може да се печата – всички бутони за печат са неактивни;
 • не може да се копира съдържанието с copy – paste;
 • може да се отваря само с парола;
 • забрана за конвертиране на текста в говор;
 • само част от книгата не може да се чете;

Формати за елетронни книги, които имат защита

Следните формати имат DRM защита:

 • .lrs – форматът на Sony за тяхното устройство;
 • .lit – форматът на Microsoft, който се чете с Microsoft Reader;
 • .pdf  - EPUB for Adobe Digital Editions, една от най -разпространените защити за електрони книги;
 • .azw – форматът, използван от Amazon Kindle, защитата е свързана с идентификационния номер на устройството за четене;
 • .dnl – формат, използван от програмата за създаване на електронни книги Desktop Author [2];
 • .mobi  или .prc – форматът на формата Mobipocket,  в момента собственост на Amazon;

DRM защита на електронни книги – за и против

Използането на защита на електронните книги, осбено във формата, в която Amazon са внедрили, буди много недоволства от страна на клиентите. Причината е, че читателят си принуждава да използва определени хардуерни устрйства за четене на електронните книги и не може да закупи друга марка e-book четец, като си запази книгите. Затова бъдещето е стандаризирането на форматите и възможността за четеното им от всички устройства, като защитата ще е на самата електронна книга като файл.

Източници

[1] Surveillance Self-Defense

[2] DNL-DRM

[3] WikipediA – Digital rights management

[4] The Technology of Rights: Digital Rights Management

Защита на електронните книги (DRM), 4.4 out of 5 based on 5 ratings
 1. #1 by Ганчо Донев on 11.05.2011 - 10:01

  Винаги, когато стане дума за авторски права върху информация, се сещам за следният разказ : http://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.bg.html

(няма да бъде публикувано)