Мнения за myebook.bg

Какво е eBook?.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)

eBook или преведено на български електронна книга е електронна версия на традиционните печатни книги. Тя може да се чете на персонален компютър, мобилно устройство или на специализирано устройство за четене на електронни книги (eBook reader).
С понятието eBook (електронна книга) също се обозначава и електронното устройство за четене на книги в електронен формат.
Електронна книга или печатна книга?Съдържанието на електронната книга представлява файл, който може да се разпространява под формата на CD/DVD, флаш карта (най-често SD cart или USB Flash cart), или изтеглен през Интернет от специализиран сайт „електронна библиотека“ (eBook library). Тези файлове са кодирани и не могат да бъдат четени в явен вид. За да може да бъде възпрозведено съдържанието им е необходим специализиран софтуер и хардуер извършващ превода на кодирания файл в приятна за четене книга, вестник или списание.
Разликите в съдържанието между електронната книга и печатната са по отношение на структурата на текста. В печатната книга се спазва линейната структура на речта. Всяка част (изречение, абзац, парграф, глава, том, …) следват едно след друго и препращането от една част на книгата към друга (бележки под линията, речник на използваната теминология, използвана литература, …) става доста тромаво, изисквайки от читателя да премества погледа си от реда, който чете или дори да прелиства книгата. При печатната книга препращането в реално време към външни източници на информация е почти невъзможно. В същинската електронна книга изградена на принципа на хипертекста (определена дума или израз представляват незабавна препратка към друга част на книгата или друг документ) това не представлява никакъв проблем.

Предимства на електронната книга (eBook):

 • по-ника цена на съдържанието – не се изискват печатни технологии за възпроизвеждането му;
 • икономия на място – малък размер и тегло независимо от обема на книгата;
 • може да носите в себе си окол 17 000 заглавия;
 • наличие на интерактивност;
 • дава възможност за комбиниране на текс, графика, анимация, звук;
 • лесно търсене на информацията в книгата;
 • съдържанието може да въде актуализирано без необходимост от подмяна на книгата;
 • ако дадена книга не ви хареса, няма да имате угризения да я изхвърлите, просто я изтривате от устройството;
 • не се износва или захабява;
 • неограничен тираж, никакви разходи за допечатки, няма залежали количества вече отпечатани книги;
 • опазване на околната среда – колко по приятно е да се чете електронна книга под сянката на едно дърво, отколкото печатна върху пъна му.

Недостатъци на електронната книга (eBook):

 • макар и с малка консумация, все пак са енергозависими;
 • все още висока цена на устройството за четене;
 • липсва единенн стандарт за файловите формати на електронните книги.

Малко история на електронната книга (eBook):

За начало на развитието на електронното издателско дело се приема 1968 г., когато Тед Нелсън полага основите на хипертекста, превърнал се в последствие в основен формат за съхраняване на електронни текстове в Internet.

Gyricon - електронна хартия от XeroxПрез 1970 г. Ник Шеридън изобретява за Xerox „електронна хартия„. Целта е новият продукт е да има същите свойства, като добре познатата ни хартия: гъвкавост, да може да визуализира текст и илюстрации, да се чете добре под всякакъв ъгъл, да има малка консумация на енергия, но за разлика от конвенционалната хартия информацията да може лесно да се записва и изтрива многократно върху него.
Прототипът – дисплеите Gyricon нямат нужда от подсветка (backlighting), работят с отразена светлина и не трептят поради липсата на константна честота на опресняване. Като допълнение те са по-ярки и контрастни от тогавашните рефлективни дисплеи. Основните недостатъци на новия продукт са: ниската скорост на реакция (смяна на изображението), като и високата му цена. След като за пореден път Xerox проявява недалновидност през 1977 г. Шеридън е отстранен, а проекта е прекратен.

През 1971 г . по инициатива на Illinois Benedictine College стартира проектът Project Gutenberg - една от големите колекции от събрани книги в електронен формат.

През 1980 г. фирмата Voyager пуска на пазара първата електронна книга, която може да се чете с помощта на персонален компютър.

През 1984 г. се появява първото on-line списание FSF Net, в което се публикуват художествени произвединия.

През октомври 1985 г. Джими Сакс помолил съпругата си да го снима в момент, когато боядисва някаква папка. Със снимките Джим изградил албум, който заприличал на книга. По същество това е първата концептуална електронна книга.

Електронна хартия - e-inkВъпреки желанието и първите опити в посока за създаване на електронна книга, основния проблем още не бил решен. Нямало подходящо устройство (медия), върху която да се чете електронната книга. Четенето от екрана на компютъра много уморява очите, не може да се чете навсякъде и по всяко време, а и традиционните лаптопи са тежки и имат автономно захранване максимум в рамките на 3 – 4 часа.

През 1990 г., млад физик на име Джоузеф Джейкъбсън (Joseph Jacobson) от Media Lab на M.I.T. изобретява по-съвършена технология за производството на „електронна хартия“ и не след дълго – през 1997 г., заедно с двама свои състуденти създава компания за разработката й, наречена E-Ink, която привлича повече от 50 милиона долара смесен капитал. Новата технология може да се смята за основоположник на съвременните устройства за четене на електронни книги.

Softbook на фирмата Softbook PressВ края на 1998 г. фирмите “Nuvomedia” и “Softbook Press“ пускат на пазара устройствата “Rocket Ebook” и “Softbook“. За времето си това е била доста удачна разработка – с течнокристален дисплей, добра ергономичност, като последните модели са дори с цветен дисплей. След известно време двете фирми се обединяват под марката “Gemstar“, но поради неудачния си маркетинг бързо фалират.

През 2004-2005 г. се образува вакуум в разработката и производството на устройства за четене. Големите производители насочват усилията си в минимизиране размерите и намаляване на цената на преносимите компютри (лаптопи и нетбуци), както и към разширяване възможностите на мобилните телефони превръщайки ги в мобилни компютри – смартфони.
Недостатъците за четене на електронни книги върху тези устройства са повече от очевидни:

 • невъзможност за четене при силна външна светлина;
 • бързо уморяват очите;
 • малък размер на дисплея (диагонал на екрана между 3 и 4 инча);
 • използване на дребен шрифт или показване на малка част от страницата;
 • малко време за автономна работа – от 2 до 5 часа.

Така изброените недостатъци забавят значително масовото навлизане на електронните книги в бита.

Sony Librie - първия масово продаван модел на база на eInkПоявата на „електронната хартия“ и създадения вакуум на пазара не остават незабелязани от SONY, които в края на 2004 г. пускат на пазара Sony Librie устройство за четене на електронни книги базирано на технологията eInk .

През 2005 г. холандската фирма iRex Technologies пуска продукта Illiad – с 8 инчов дисплей, 16 нива на сивото и сензорен екран.

През 2006 г. след успеха на Sony Librie, компанията SONY пуска на американския пазар нов продукт – SonyReader. Той е с 6-инчов екран, четири нива на сивото и може да чете директно текстови файлове, PDF и LRF - вътрешнофирмения формат.

През същата 2006 г. година китайската фирма Jinke Electronics, един от водещите производители на устройства за четене на електронни книги, започва производството на устройството Jinke V8. То е с 6-инчов eInk -екран, четири нива на сивото и може да чете директно текстови, HTML и WOLF файлове, като последния тип са вътрешнофирмения формат.

Още същата година по поръчка на украинската фирма “МУК” са направени промени в дизайна и програмното осигуряване на модела Jinke V8, с което се създава lBook V8.

В средата на 2007 г. се появява модела модела LBook V3.

Края на 2007 г. Amazon пуска устройство за четене на електронни книги Kindle.

През същата 2007 г. Bookeen анонсира Cybook Gen3.

От началото на 2008 г. процесите на пазара на електронните книги (eBook) започват да стават много по-динамични.IREX e-reader със стилус

 • SONY пуска на пазара два нови модела Reader PRS-505 и Reader PRS-700;
 • iRex Technologies излиза с три модела Digital Reader 1000, Digital Reader 1000S, Digital Reader 1000SW;
 • Jinke обновява гамата си на устройства за четене на електронни книги с Hanlin V5.

2009 г. може да се приеме като начало на масовизирането нa eBook и завръщане на интереса на големите производители към производството и анонсирането на устройства за четене на електронни книги :

 • февруари Amazon представя второ поколение на своя четец за електронни книги – Kindle 2;
 • Hanvon анонсира на пазара четири eBook readers – HandyBOOK N516, HandyBOOK N518, HandyBOOK N526, HandyBOOK N520;
 • Foxit Software пуска в продажба eSlick;
 • през юни Amazon промотира на американския пазар новия Kindle DX;
 • през юли Elonex предлага eBook;
 • през август SONY е с два нови модела Reader Pocket Edition PRS-300, Reader Touch Edition PRS-600;
 • Bookeen също избира летния месец август и се намесва на пазара с 5″ eInk Cybook Opus;
 • по същото време Endless ideas пускат в продажба BeBook 5″, BeBook 6″;
 • фирмата Interead пуска в масова продажба COOL-ER;
 • през октомври Iriver заявява желание за учатие на пазара на електронни книги с Story;
 • ноември е рожденната дата на дългоочаквания продукт на Barnes & Noblenook;
 • декември отново SONY с нов продукт Reader Daily Edition PRS-900;
 • като завършек на годината на пазара се появява още един играч – холандската фирма Ambiance Technology с модела си Digibook ADB-106.

2010 г: Първия eBook с 2 екрана

 • за началото на 2010 г. е обявена промоцията на младата немска фирма txtr с устройството си за четене на електронни книги txtr Reader;
 • февруари месец започва продажбата на първия eBook reader с два екрана (цветен и чернобял) на фирмата Entourage Systems Inc. Преодуктът eDGe със своята функционалност е бялата лястовичка на пазара на електронните четци;
Какво е eBook?, 3.8 out of 5 based on 5 ratings