Мнения за myebook.bg

Изненадата Kindle 4 – new и голямото разочарование Kindle Paperwhite

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (18 votes cast)

Четецът за електронни книги Amazon Kindle Paperwhite вече е в ръцете ми!

Вече имам основателна причина, а и обективна възможност (разполагам с образци от всичките модели Kindle) да направя обзор от първа ръка на новите модели представени в продуктовата линия на Amazon за тази година.

Ако трябва с едно изречение да обобщя първите си лични впечатления от новопредставените четци то ще „Възход и падение на Amazon Kindle“. :-(

Снимката е направена едновременно на всички модели при едни и същи условия и осветление с цел обективно сравнение на качествата на екраните.

Започвам с новото поколение на познатия нискобюджетен четец за електронни книги Kindle 4 – new. (В някой публикации се правят опити да се промотира като Kindle 5, но няма никаква основателна причина за това.) Като изключим променения цвят на корпуса (от металически сив в черен), модела е напълно идентичен с предшественика си. Но, тук се появява и първата приятна изненада! Още от пръв поглед се вижда, че екрана на Kindle 4 – new е значително по-контрастен в сравнение с предидущата генерация Kindle 4, което е постигнато с по-бял фон и лека модификация на шрифта (който от своя страна е леко удебелен). Няма да се спирам по подробно на самия четец, тъй като той е подробно описан в предишните ни публикации.

Пристъпваме към разглеждането на дългоочаквания и бленуван за много потребители четец за електронни книги с вградено осветление Kindle Paperwhite. Габаритните размери на устройството са намалени с по няколко милиметра спрямо предшественика Kindle Touch, като теглото на устройството е запазено – 213г. Корпуса е чисто черен (нещо което лично на мен не ми допада особено), като гърбът на устройството е с покритие създаващо значително по-приятно усещане на допир. За най-голямо съжаление, до тук се изчерпват хубавите неща, които могат да се кажат за новия модел.

Първото голямо разочарование е екрана на устройството. Той е по-жълтеникав в сравнение с предишните модели и обещания по-висок контраст (25% по-добър) не отговаря на рекламата. Но това не е учудващо, като се има в предвид множеството допълнителни слоеве разположени над eInk екрана:

 • антирефлексно покритие;
 • световодящ слой за вграденото осветление;
 • капацитивен тъчскрийн панел.

При визуално сравнение, Kindle 4 – new е със значително по-висок контраст!
За да не ме обвинят в липса на обективност прилагам и обективните критерии за тази оценка със стойности измерени по Lab скалата. Абстрахирам се от компонентите определящи цвета (ab) и оценявам компонента L (бяло/черно):

 • Kindle 4 – new – L=83/19;
 • Kindle Paperwhite – L=76/22;

Резултатите еднозначно показва, че бялото на Kindle 4 е по-бяло от Kindle Paperwhite и респективно черното е по-черно.

Широко рекламираната повишена резолюция на екрана (62% more pixels), по никакъв начин не се забелязва, като подобрение в комфорта на четене! Даже напротив. При изобразяване на илюстрации се наблюдава лека загуба на разработка в полутоновете!

Второто разочарование идва от това, че Kindle Paperwhite се е разделил и с последния хардуерен навигационен бутон и се разчита 100% на тъчскрийн екрана, което води до по-затруднена навигация. Сега, при четене на книга, ако искаме да се върнем на основния екран (home) е необходимо да тапнем в горната част на екрана, да изчакаме да се появи навигационното меню и от него да изберем бутона HOME.

Не е пощадена и заглавната страница. На нея са разположени в 2 реда кориците на качените от нас книги, като втория ред на заглавната страница е отделен кориците на промотирани от Amazon заглавия. Показването на кориците на качените книги е функционалност, която отдавна липсваше на четците за електронни книги на Amazon и като цяло е приятно нововъведение, но натрапването на определени заглавия не ми е по вкуса. За щастие е предвидена възможност за връщане на стария списъчен изглед на качените произведения.

Като интересно нововъведение в режим на четене е функционалността отчасти заимствана от Kobo – Time to Read, която анализира скоростта на четене и оставащото съдържание до края на главата и ви предоставя информация колко още време остава до завършването и.

Продължавайки с нововъведенията следва да отбележим, че Amazon се учат бързо от конкуренцията. Вече имаме възможност (подобно на NOOK Simple Touch) да избираме измежду повече вградени шрифтове (общо 6), както и да се използват вградените от издателя шрифтове (ако има такива). Добавена е и опцията да се променя отстоянието на текста от ръба на екрана (margins).

Разочарованията не свършват до тук:

 • намален е обема на паметта (от 4GB при Kindle 3 и Kindle Touch на 2G при Kindle Paperwhite), като е изравнен с този при Kindle 4;
 • премахната е аудио поддръжката;
 • премахната е функцията Text-to-Speech.

Като заключение в обзора Kindle Paperwhite, стигаме и до функционалността, заради която този модел беше толкова дългоочакван – вграденото осветление. Като догонващи Amazon имаха възможност да създадат нещо, по-добро от конкурентите, но за съжаление и тук нещата не са особено розови (което се признава и от самите Amazon). Първото дразнещо нещо с което се сблъсква потребителя е невъзможността за бързо включване и изключване на вграденото осветление (за разлика от NOOK GlowLight, където това се постига с 2 секундно задържане на централния хардуерен бутон, като при това се запазва зададената настройка за яркостта на вграденото осветление).

Източника на осветление (4 светодиода) е разположен в долния край на екрана, като осветлението е относително равномерно разпределено по екрана (яркостта леко намалява към горния край). Неприятно впечатление прави лекото тониране и неравномерност в яркостта, особено забележими в празните полета без текст. За избягване на този ефект от Amazon препоръчват максималната яркост на вграденото осветление да се ползва само при силно осветени помещения или на открито. В този момент възниква основателния въпрос „Защо да използвам вграденото осветление, ако около мен е достатъчно светло?“.

На практика се оказва, че Kindle Paperwhite е крачка назад в продуктовата линия на Amazon Kindle (в сравнение с Kindle 3 WiFi (WiFi+3G) и Kindle Touch ), като единственото му предимство е вграденото осветление. Раздялата с повечето памет, аудио поддръжката и хардуерните навигационни бутони, най-вероятно е продиктувана от желанието за драстично намаляване на себестойността на устройството.

Като обещах в началото на публикацията, ще се опитам да направя кратко сравнение и да дам личните си препоръки за избор на 6″ четец за електронни книги с марката Amazon Kindle (от наличните към момента на пазара модели):

 • Моят фаворит продължава да е четеца за електронни книги Kindle 3 WiFi + 3G – контраста на екрана по нищо не отстъпва на новите модели, наличие на хардуерни бутони за навигация, голям обем на вградената памет, аудио поддръжка, поддръжка на функцията Text-to-Speach, постоянна връзка с интернет посредством безплатно 3G. Като недосатък на модела мога да посоча липсата на тъчскрийн екран, което най-вече се усеща при работа с речници и браузване в интернет.
 • На второ място класирам нискобюджетния модел Kindle 4 – new (подчертавам new с черния корпус) – най-добро съотношение цена/качество/функционалност, най-контрастния екран (от настоящата гама четци на Amazon), наличие на хардуерни бутони за навигация, изключително компактен размер и малко тегло. Недостатъците на модела са като при Kindle 3 WiFi + 3G, като тук са задълбочени от липсата на хардуерна клавиатура и замяната и с виртуална такава.
 • Чак на трето място класирам Kindle Paperwhite – единствените му предимства пред другите модели са вграденото осветление и тъчскрийн екрана. Като недостатъци мога да изброя, липсата на каквито и да било хардуерни бутони за навигация, намалената памет, премахнатата аудио поддръжка и ако не влошен, то със сигурност не и подобрен контраст на дисплея.
Изненадата Kindle 4 - new и голямото разочарование Kindle Paperwhite, 3.9 out of 5 based on 18 ratings

, , ,

 1. #1 by Иванов on 16.10.2012 - 17:53

  Чудесно (макар и кратко), но обективно и безпристрастно ревю на колегите от ebook.place.bg. Напълно съвпада и с нашите първи впечатления от въпросните модели. Поздравления, reader.bg.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.3/5 (3 votes cast)
 2. #2 by Малин Маринов on 17.10.2012 - 11:15

  Чест Ви прави че сте критични и обективни към продукт, който продавате същевременно. Респект.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.9/5 (7 votes cast)
 3. #3 by enislav on 18.10.2012 - 8:36

  При това положение 380лв. не са ли му много на тоз четец?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 4. #4 by dari on 18.10.2012 - 9:07

  Цената на устройството, напълно отговаря на качествата му :-)

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
 5. #5 by Nik on 24.10.2012 - 2:28

  Поздравления много информативно ревю и много точно.

  Искам да добавя малко мнение. Понеже имам киндъл 4 от новия искам да подчертая, че е най-добрия избор от всичките. Сравнението му спрямо киндъл 3 което е направено е малко заблуждаващо за някои неща и не съм съгласен.
  1.Киндъл 4 е почти 3 пъти по-евтин от киндъл 3. А не дава 3 пъти по добри резултати и функции.
  2. Киндъл 4 е значително по малък на външен размер което е огромно удобство за пренасяне и използване в движение съшо така и най-лек.
  3. Контраста му е почти идентичен с киндъл3 и е с малко по дебел шрифт което улеснява четенето.
  4.Липсата на аудио поддръжка и Text-to-Speech изобщо не ги намирам за пределно нужни.
  5. Липсата на клавиатура също е добре да липсва защото просто не се използва толкова. Това не е заместил на пад с който се сърфира из интернет. Крайно неудобно е и нефункционално за интернет!

  С тези ненужни функции всеки да прецени дали си заслужава 3 пъти цената на киндъл 4 ;)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.4/5 (8 votes cast)
 6. #6 by dari on 24.10.2012 - 10:29

  1. За да сме коректни Kindle 4 по-скоро е 2 пъти (не 3 пъти) по-евтин от Kindle 3 WiFi + 3G.
  2. Това, че е по-малък не винаги е предимство. В по голяма мъжка ръка Kindle 4 е по-неудобен за държане в сравнение с Kindle 3 WiFi + 3G. Повече подробности по темата в ревюто за Kindle 4
  4. Пределно нужни – не, но са много удобни, ако четете книги на английски, учите езика или просто са ви уморени очите, но все пак искате да разберете, кой е убиеца! :-) . Аудио поддръжката е добре дошла, ако искате да се усамотите в шумна обстановка, без да Ви се натрапват разговорите на околните …
  5. За клавиатурата – въпрос на личен вкус. Има хора, които активно я ползват за добавяне на анотации към текста, който четат.

  А за личния избор съм напълно съгласен. Това е и смисъла на ревютата – информиран избор ;-)

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (8 votes cast)
 7. #7 by Mario on 03.11.2012 - 22:44

  Както няколко човека казахте, всичко е въпрос на личен избор. Пред мен е новия PW модел заедно със стария ми Touch модел и съм изключително доволен!

  Първо за коментирания от теб, по-лош контраст. Абсолютно няма такова нещо. С включено осветление на 10 просто контраста става несравним с който и да било модел. Ще кажеш защо да си включвам осветлението в осветена стая? Ами нали точно заради това, контраста се повишава моментално и е много по-приятно за четене, в крайна сметка това осветление по никакъв начин не дразни очите и щом създава по приятна за четене среда няма причина да не го ползваш винаги, дори и в осветена стая.

  Подобрената резолюция не се забелязвала, та дори било по-лошо с нея?!?!?! Това сериозно ли го казваш? Количеството текст е почти същото като на четците с по-малката резолюция, но качеството на текста е значително по-добро и няма как да не е когато в рамките на 6″ имаш 60% повече пиксели. Това е все едно да си смениш резолюцията на настолното PC от 1024×768 на 800×600 и да кажеш, че няма разлка дори ставало по-лошо.
  Да не говорим, че вече има и повече шрифтове.

  Липсата на клавиатура, навигационни бутони и аудио подръжка са неща оказващи влияние строго индивидуално на всеки според това дали имат нужда от тях и как им е по-удобно. Аз за времето прекарано със стария ми Touch модел единствено веднъж пуснах Text-to-speach режима за да видя дали работи. Та когато наистна не ползваш нещо и не ти е необходимо няма как да ти е в минус.

  Ясно ми е, че статията която си написал е лично мнение, но много от негативните неща в нея всъщност не са негативни изобщо и доста си личи пристрастието ти към моделите с бутони по тях, което не трябва да е така при написването на ревю за даден продукт тъй като може да остави грешно впечатление в някой, който се колебае към кой от моделите да се насочи.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.1/5 (15 votes cast)
 8. #8 by dari on 05.11.2012 - 12:15

  Mario :
  Първо за коментирания от теб, по-лош контраст. Абсолютно няма такова нещо. С включено осветление на 10 просто контраста става несравним с който и да било модел.

  Сравняването на контраста на Kindle Paperwhite с включено осветление и Kindle Touch без осветление е все едно да се сравняват ябълки с круши! Обективността изисква сравненията да се правят при равни условия, както е направено в статията.

  Ще кажеш защо да си включвам осветлението в осветена стая? Ами нали точно заради това, контраста се повишава моментално и е много по-приятно за четене, в крайна сметка това осветление по никакъв начин не дразни очите и щом създава по приятна за четене среда няма причина да не го ползваш винаги, дори и в осветена стая.

  Причина има и тя е много проста: Драстично се намалява живота на батерията, което от своя страна е едно от най-големите предимства на четците за електронни книги с eInk екран!

  Подобрената резолюция не се забелязвала, та дори било по-лошо с нея?!?!?! Това сериозно ли го казваш? Количеството текст е почти същото като на четците с по-малката резолюция, но качеството на текста е значително по-добро и няма как да не е когато в рамките на 6″ имаш 60% повече пиксели. Това е все едно да си смениш резолюцията на настолното PC от 1024×768 на 800×600 и да кажеш, че няма разлка дори ставало по-лошо.
  Да не говорим, че вече има и повече шрифтове.

  Когато говорим за текст, наличието на повече пиксели за изобразяването на деден символ теоритически следва да подобри очертанието (с това съм съгласен), НО подобрението реално може да се забележи само в горната част на скалата с размера на шрифта, когато очертанието на контура на символа е по-гладко. При изображенията положението е малко по-различно. Вграденият алгоритъм за разпъване на вградените изображения, не прави нищо повече освен да добави допълнителни пиксели в изображението, поради което зоните с полутоновете се влошават. Не случайно от Amazon дават 16 нива на сиво въпреки повишената резолюция, въпреки че при тази резолюция могат да се очакват опне 64 нива на градация на сивото.
  Що се отнася до сравнението с дисплея на PC – технологиите са различни и примера не е удачен.

  Ясно ми е, че статията която си написал е лично мнение, но много от негативните неща в нея всъщност не са негативни изобщо и доста си личи пристрастието ти към моделите с бутони по тях, което не трябва да е така при написването на ревю за даден продукт тъй като може да остави грешно впечатление в някой, който се колебае към кой от моделите да се насочи.

  „Пристрастието“ ми е породено от активното използване на голям брой от разглежданите устройства (за разлика от при Вас, където сте имали допир само до 2 модела и то и двата с тъчскрийн). Колкото до начина на писане на ревюта, бихме се радвали да прочетем Вашето по-безпристрастно, обективно и всеобхватно ревю, базирано на факти и обективни сравнения … :-)

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.4/5 (15 votes cast)
 9. #9 by Mario on 06.11.2012 - 10:27

  Ясно е, че си го сравнил при изключено осветление, кажи какви са разликите когато се включи, все пак за това новия модел има по-добър контраст с включено осветление. За живота на батерията са помислили – 8 седмици С ВКЛЮЧЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ при настройка 10, което на напълно достатъчно за да направи разликата в контраста. При изключено осветеление ще издържи значително повече, което го прави устройството с най-дълъг живот на батерията от серията на амазон.

  Както и да е, не съм имал и нямам намерение да споря за неща, които така или иначе се забелязват единствено ако имаш всички устройства пред себе си. За останалите, всички модели ще са еднакво добри и е въпрос на това дали искаш тъч екран, физически бутони, вградено осветление, аудио подръжка, повече памет и т.н

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
 10. #10 by Георги Димитров on 21.11.2012 - 22:31

  Къде е посочено от Amazon че батерията на PaperWhite модела трябва да издържи 8 седмици с подсветка на 10 и половин часово четене дневно ?

  Това и другаде съм го срещал, но не и официално от Amazon.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 11. #11 by Skakalec on 16.02.2013 - 18:56

  Поздравления за сравнително обективното ревю!
  Аз съм с Kindle 4 Wi-Fi от по-стария вид и съм много доволна. Липсата на хардуерна клавиатура не ми пречи, даже напротив – много по-удобно и компактно ми се струва моето устройство. Като цяло смятам, че това е най-добрата ми покупка в последните години.

  Приятна вечер!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
(няма да бъде публикувано)